Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

zondag 29 augustus 2010

Enorme zeurpiet - de taal van Wilders

Wilders vond het nodig Henk Bleeker een enorme zeurpiet te noemen. Jan Kuitenbrouwer (o.a. auteur van Turbo-taal) heeft een boekje geschreven over de taal van Wilders. Hij constateert dat Wilders zich bedient van jaren '50 en '60-uitdrukkingen. Bijv. knettergek.
Het schijnt dat veel mensen die uitdrukkingen leuk vinden. Ik heb ze nooit leuk gevonden. Te gemakkelijk, te simpel, te denigrerend meestal.
Wilders bedient zich nooit van Haagse, deftige establishmenttaal. Henk en Ingrid moeten het meteen kunnen snappen. Wilders' taal is dus bewust anti-establishment, wat velen blijkbaar aanspreekt. Bovendien overdrijft hij in alles wat hij zegt.
Bleekers reactie was mild: het had veel erger gekund. Met 'een enorme zeurpiet' was hij er genadig van af gekomen, zei hij.
Is er nu niemand die Geert Wilders gaat jij-bakken en hem op dezelfde wijze van repliek dient. Bijvoorbeeld: je bent zelf een enorme zure zeikstraal o.i.d. Of is dit te kinderachtig. En mag Wilders alleen kinderachtig, cru, denigrerend en beledigend zijn?
Wie bedenkt een passende jij-bak voor Geert?
(Wat rijmt op Geert? Demoniseert!)


vrijdag 20 augustus 2010

Een radiostilte in een goede sfeer

Dat aanstaande bijzondere meerderheidskabinet van mannen van de ferme wil, hult (niet huldigt) zich in zwijgen en persisteert in een volkomen radiostilte. Op de radio hoor je er niks van. Hoewel je zou willen dat de nachtelijke radioprogrammering van Radio 1 zes uur lang een volkomen radiostilte liet horen. Dit terzijde.

De radiostilte van de heren Opstelten, Rutte, Verhagen en Wilders (de fermewillers en hun eeuwig opgeruimde informateur) is op tv potsierlijk, overdreven, ongewenst. Beter nog kwamen zij niet in beeld om hun ' sorry, radiostilte' te spietsen als verveelde hondjes op het Binnenhof. De gene spat er van af. Zeg dan niks, laat je niet zien, eet geen gezamenlijk ijsje of pak geen nieuwe haring waar de camera's bij zijn. Dat arme journaille wordt al weken afgescheept met dat veelbetekenende afscheepwoordje  radiostilte. De vier broedende kippen hanteren ook een televisiestilte. Ik zeg: camera's weg, notitieboekjes in de tas, allemaal lekker op vakantie. Heeft geen zin om in 24 uur 1 maal dat woordje radiostilte te registreren. Neem jezelf serieus. Of waar rond in de gonzende wandelgangen waar CDA-dissidenten hun radiostilte voorbijpraten, voer ze dronken op een Haags terrasje, kleed ze off-the-record uit en maak die radiostilte oorverdovend.
Net zo erg als die radiostilte zijn de statements van de altijd montere broedkippen dat de gesprekken in een goede sfeer verlopen. Hebben we ooit anders gehoord? Wat hebben wij aan die goede sfeer als er weer een dag niet geregeerd wordt.
Dus, heren, geen radiostilte en goede sfeer meer, dat weten we nu wel. Neem mij en het volk serieus en zeg pas iets als je wat te zeggen hebt.

dinsdag 10 augustus 2010

Tel de woorden: het- was-gezellig

Nog even uit dezelfde pracht feestgids waarin de hoogbejaarden de organisatie bedanken:

" Voor herhaling vatbaar"  (Zouden ze wel willen op die leeftijd!"
" Ik heb maar een gezegde. Het was geweldig in een woord." (de rekenfuncties nemen af als je ouder wordt) 
 "Erg leuk. De Aktiviteiten op de avonden waren erg gezellig. De volgende keer is andere muziek wel leuk."  (je hebt er bij die nooit tevreden zijn)

Volgende keer gewoon toespraak

Citaat uit de Herinneringsgids De Engelenburgh 1964-2009 (zat in de erfenis van mijn moeder):

"Als aanvulling op de speeds die dhr. Aalbers gaf tijdens de soosmiddag stuurde hij deze brief aan de Engelenburg."

U trok vast uw wenkbrauwen op toen u bij het 5e woord was aangeland, net als ik.

dinsdag 3 augustus 2010

Leuke taalfouten

Mijn vorige week overleden moeder strooide met in mijn ogen grappige versprekingen of taalfouten. Ik noem er enige:

- Die lampenkap was gemaakt van een blaasvarken.
- Hij was op staande voet dood.

McCleans-tandpasta sprak zij uit als " Maximillians"
De Hamburger-gigant sprak ze uit als: " Max Donalds"

Kun je het geloven? (iets is bijzonder)
Moe je nie lachen? (iets is een beetje gek)

Flauwe lebberd (iemand die niet meewerkt)
Vervelende poetszak (iemand die dingen verkeerd doet)

Welke leuke fouten maakten jouw vader of moeder? Reageer!