Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

maandag 18 oktober 2010

Foutje nichtje

Sylvia Witteman twitterde:
uit het werkstuk van mijn 11-jarig nichtje over Coco Chanel: "Haar vader was handelaar in harten en nieren".
(dit is toch strafbaar? :-))




- Posted using BlogPress from my iPhone

vrijdag 15 oktober 2010

Taalfoutje dat vaak voorkomt

De Veenendaalse auteur/journalist Sjoerd de Jong behoort tot een van de bekendste schrijvers in Veenendaal en regio.


Wat is hier fout? Hoe moet het wel?


De lezers van het wereldberoemde regioblad De Rijnpost in Veenendaal wisten wel raad met deze fout, getuige onderstaande reacties:



Kalevala op 13-10-10 00:42
Is een van de bekendste, of, behoort tot de bekendste. Een typisch geval van contaminatie: behoort tot een van de bekendste.

Paul op 13-10-10 11:42
Heeft helemaal niets met 'contaminatie' te maken!
Is gewoon foutief taalgebruik.

Kalevala op 13-10-10 12:30
@Paul. Je reactie bewijst dat het inderdaad slecht is gesteld met de kennis van de mooie Nederlandse taal. Het voorbeeld is zeker een geval van contaminatie en mag onder stijlfout worden gerangschikt.

Rob op 13-10-10 13:42
Wat een muggenzifterij zeg! Of is dit dan ook foutief Nederlands....?

Kalevala op 13-10-10 14:17
@Rob. In plaats van muggenzifterij had u ook de synoniemen haarkloverij, chinezerij, byzantinisme of vitterij kunnen gebruiken. Het geeft altijd veel plezier om het gebruik van onze Nederlandse taal op een hoger plan te brengen.

Rob op 13-10-10 15:14
Ha ha, jij hebt humor! Bedankt voor de synoniemen.

Kalevala op 13-10-10 22:42
@Rob. Het doet mij veel deugd dat u humor van betweterij weet te onderscheiden. Bovendien waardeer ik uw taalgevoel. Mocht u nog vragen hebben: totus tuus.



Ik besef me

Minister Gerd Leers ging op zijn eerste dag als ambtsdrager meteen in de fout. Maar niemand merkte het - ja, mijn vrouw- en het landsbelang werd er niet door aangetast. Hij maakte een taalfoutje. Hij zei:
" Ik besef me dat het een lastige klus wordt." O.i.d. (Want op je eerste dag als minister ga je niet roepen dat je denkt dat het minister van Integratie* zijn een makkie wordt)
*Frits Wester schrijft steeds Intergratie.

' Ik besef me'  wordt foutief gebruikt naar analogie van ' Ik realiseer me'
Je hoort en leest het de hele dag en de gebruikers zijn niet de minsten. Ook in de hogere kringen lust men er pap van. In de koffietent wordt er veel minder beseft en nagedacht, of ga ik nu te ver... :-)

Ergo: Ik realiseer me of ik besef. Right?

woensdag 13 oktober 2010

De Godwin

Ik had hier nog nooit van gehoord, een Godwin. Het gaat over onzuiver redeneren, wat vaak voorkomt in het politieke debat.

maandag 11 oktober 2010

Dubbelepuntfetishist

Mensen die mij lezen in de sociale media (Twitter en blogs) zouden mijn schrijfsels ook zonder ondertekening kunnen herkennen. Ik ben nl. dol op de DUBBELE PUNT. In vrijwel elke tweet bijv. duikt ie op.
Die lullige opgestapelde punt is mij dierbaar want zo effektief. Omdat ik vrijwel de enige schijnt te zijn die dubbelepuntfetishist is, is een motivering hier in dit taalblog op zijn plaats. Hier volgt een schoolmeesteroprisping:

De dubbele punt heeft minimaal 3 functies:

1. direkte rede:  Hij zeide: " Vaarwel, o moeder, ik ga nu henen."
2. opsommen:  Mijn favoriete pijptabaksmaken zijn: vanille, cherry en mango.
(en nu komt ie)
3. uitleg/verklaring:  Ik rook pijp: het is zo lekker en rustgevend. I.p.v. want/omdat. Bij Twitter scheelt dit weer minimaal drie tekens, wat toch mooi meegenomen is op 140 tekens. En uitleggen of verklaren zit mij als geboren docent in het bloed.
Ik gebruikte de dubbele punt ook al in het twitterloze tijdperk, je weet wel: vroeger, dus. Effectief leesteken.
Met een beetje goede wil is het mogelijk de dubbele punt als uitleg/nadere verklaring in elke zin, in elke tweet of blog te gebruiken. Eigenlijk in al uw schrijfsels. Mijn lof zoude uw deel zijn: ik ben dol op de dubbele punt. Leve deze zwaar onderschatte functie!

woensdag 6 oktober 2010

Blaffende honden

Ik zei tegen mijn vrouw (van onbesproken gedrag!) :
"Je kunt beter geen blaffende honden wakker maken."
Ik ben bang dat ik een heuse linguistische uitglijer maakte.
Maar nu ga ik eerst een boodschapje doen, zodat er zich geen hond in onze pot zal ophouden.


- Posted using BlogPress from my iPhone

vrijdag 1 oktober 2010

Tel de wimpers

In haar column Oma schrijft Aaf Brandt Cortius vandaag over een kind dat de wimpers van haar oma aan het tellen is. Ze komt tot 24. Nu heb ik me altijd laten wijsmaken dat een normaal mens er maar 2 heeft, net als 2 wenkbrauwen. Over het aantal lurven en kladden zijn we onzeker.

Nu kun je wel 24 nepwimpers aanschaffen, maar in de regel doe je er maar 2 op. Als vrouw dan. Alhoewel de gisteren overleden filmacteur Tony Curtis ze in Some like it hot wel goed stonden.
De moraal: ga nooit je wimpers, of erger nog, je borsten of ballen tellen! Tenzij je echt niets anders te doen hebt natuurlijk.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Het Oosterveld,Enschede,Nederland