Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

zaterdag 30 april 2011

Onze nationale driekleur

In Zoekdefout vraag ik u: Zoek De Fout op het plaatje waarop de Nationale Trots schittert in de zonnegloed: het blauw-wit-rood, afgemaakt met een vrolijke, oranje wimpel :


Een pijnlijke vraag mijnerzijds moet zijn: heb ik al jaren de nationale banier geheel tegen het protocol te goeder trouw verkeerdom (verkeerd=dom) opgehangen? En is er niemand uit de straat of bij de verkeersgebruikers van de T-splitsing op het Oosterveld te Enschede die deze Oranje-fan even corrigeert, dan wel tipt over dit door mij veroorzaakt vlagincident?
Tijdig heb ik de vlag gestreken, waarna ik de nationale driekleur zijn oranje/rood-blanje-bleu heb teruggegeven.
Doet me even denken aan de kindertaal van een bewonertje deze huizes die met Sinterklaas zong in het schone lied Zie ginds komt de stoomboot:
"Hoe waaien de winkels" Kleine kinderen kennen het woord wimpels niet! Ik vind het mooi dat ook winkels kunnen waaien!


donderdag 28 april 2011

Rotte appels

Graus (PVV):
" Het zijn de rotte appels die het verpesten voor de rest."
Ormel (CDA):
"De rotte appels worden er door de dierenpolitie uitgepikt."


- Posted using BlogPress from my iPhone

donderdag 21 april 2011

Dit kabinet is voor het uitknijpen van de gewone man

In de krant van wakker Nederland is het voor de taalliefhebber goed toeven. Lees de reacties en geniet (of huiver).

In het eerste citaat gaat het over de stijlfiguur hyperbool, de overdrijving, en de metafoor, de vergelijking.
In het tweede citaat zien we wat (het gebrek aan)  interpunctie doet voor de leesbaarheid. Zonder leesteken is de tekst een kluwen* spaghetti.


1.  Dit kabinet is voor het uitknijpen van de gewone man/vrouw, en daarna likken ze er de vingers nog bij af ook, zo heerlijk vinden ze dat. Bah bah bah
Rutten CDA en PVV, Opzouten en weg ermee


2.  zullen we het nog een keertje over doen het gaat niet na mijn zin ref. tja een politiek van de laagste orde voor mij mag het stoppen en dan over doen en alleen met een forse meerdereid is regeren en niets gedogen of wat dan ook of het nu links of rechts wordt maakt niets meer uit en alle frsue zaken terug betalen is het te kort ook weg immers bouwfraude moet nog 23 miljard terug betalen dus is er weer wat te verdelen dus actie schrijf verkiezingen uit en begin op nieuw
marianne, nieuwegein

* 'kluwe' staat niet in de woordenlijst, 'kluwen'  wel

Beide schrijvers kun je gezien hun taalgebruik nauwelijks serieus nemen. Wil je serieus genomen worden, zorg dan voor fatsoenlijk taalgebruik, een goede woordkeus, een redelijke spelling en interpunctie. Zo werkt taal! Taal discrimineert. Zowel negatief als positief. Goed taalgebruik is statusverhogend en zorgt voor een soepeler communicatie.

woensdag 20 april 2011

PVV wil nu ook al taalcops? Een multicultureel kinderdictee verbieden.

Machiel de Graaf van de PVV wil in Den Haag het multicultureel dictee verbieden.

DEN HAAG -  In Den Haag doen 1300 leerlingen vandaag mee aan het dertiende Multicultureel Dictee. Bij de PVV staan de haren rechtovereind. "Het pompen van die multiculturele onzin in de kinderhersens is grootse onzin. Sterker nog, het is een misdaad."


    Fractievoorzitter Machiel de Graaf liet dat vanochtend weten in het Radio 1-programma Nu Al Wakker Nederland. Hij pleit ervoor zinnen als ‘Yasmine komt uit SomaliĆ« en heeft heimwee’ te schrappen. "Daar wordt artikel 4 van de multiculturele geloofsbelijdenis in de kinderhersentjes gestampt, namelijk dat niet-westerse allochtonen zielig zijn", aldus de Graaf, die ook PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer is. Liever ziet de partij van Geert Wilders een zin als ‘de politie is de baas op straat en die moeten we altijd gehoorzamen’ in het dictee.





    Een reageerder:     Een andere zin in dat dictee zou kunnen zijn: "Je mag best in de brievenbus van buurtgenoten urineren en ouderen bedreigen omdat zij niet doen wat jij graag zou willen". Of: "Het is ook niet verkeerd om met een ondergeschikte een verboden relatie te beginnen".
    Ik zie de humor wel in van deze belangrijke kwestie. Misschien kunnen sommige Telegraaf-reaguurders vooraf gescreend worden met een monocultureel dictee.


    zondag 10 april 2011

    Onderkennen of onderschatten ?

    Op de radio: "Ja jongens en meisjes, je moet de gevaren van drugs en xtc niet onderkennen."


    vrijdag 8 april 2011

    Tekstblunders en een kleine oefening met taalfouten

    Ik kwam bij een collega-twitteraar, Tekstschrijver Tim, een mooi taalfoutenoverzicht tegen. Het gaat om 10 tekstblunders. Met vele reacties daarop. Wil ik jullie niet onthouden. Vooral de cartoonvorm is aantrekkelijk.

    En nu, beste jongens en meisjes, heb ik nog 3 oefenzinnetjes voor jullie. Haal de fouten er uit/ eruit.

    1. Ik besef me dat hij zijn leven nog lang niet op de rit heeft. (2 fouten)
    2. Ik irriteer me al weken aan zijn stomme emails. (2 fouten)
    3. Het ziet er naar uit dat Martens een gapende wond in zijn scheenbeen heeft. (1 fout)

    Noteer de antwoorden in de reactie onderaan.

    De uitsmijter van vandaag, gelezen bij de ondertitels (die overigens barsten van de fouten):

    "We hebben ze daarna veilig thuisgebracht." (Wat is daar fout aan?!)