Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

woensdag 28 januari 2015

Stef Bos over het dialect van zijn geboortedorp Veenendaal

DIALECT - waarom zijn dialecten weer populair aan het worden?

Hoe verder je van huis gaat wonen, hoe meer je terugverlangt naar je geboortedorp en de taal die er gesproken werd.

In de onderstaande uitzending komt Stef Bos aan het woord die uitlegt wat het dialect van zijn geboortedorp Veenendaal met hem doet. Het gaat over het Veens, maar ook over elk ander dialect.

Op het laatst zingt Stef zijn grote hit "Papa" op zijn Veens voor zijn oude vader.

http://www.l1.nl/video/dat-andere-taal-afl-8-28-okt-2012

zondag 25 januari 2015

Verwerpen, verworpen?

Verworpen

Ik hoorde zojuist Felix Rottenberg op Radio 1 de fout in gaan.
Het zei zo ongeveer

dat de andere partijen de CPN (van Marcus Bakker) verworpen

Dit moet verwierpen zijn.

Wie gebruikt dit woord nog wel eens?


Oprotten zei de burgervader

OPROTTEN

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vond dat jonge Jihadisten die zich niet kunnen vinden in de Nederlandse rechtsstaat maar beter kunnen 'oprotten'.
Dat is nog eens duidelijke taal. Normaal gesproken bepaald geen taal voor een burgemeester of politicus. Tot voor kort 'not done', deze taal. Echte straattaal, gebezigd door een hooggeplaatste, kon dat wel?
De burgemeester kreeg heel veel bijval, ook van collega's. "Zij het niet in dezelfde bewoordingen". "Het zouden niet mijn woorden zijn". Oftewel, wij staan achter dit soort taalgebruik. Het moest maar eens gezegd worden.
Echt Rotterdams ook. Niet lullen maar poetsen. Populistische lokale partijen hebben veel aanhang in Rotjeknor. Dus de taal van het volk. De burgemeester zegt wat zijn 'onderdanen' denken en zeggen.

Ik vind het wel verfrissend als gedragsdragers af en toe niet politiek correct praten. Moesten ze meer doen. Hulde dus voor deze burgemeester.

Hij had ook deze woorden kunnen gebruiken:


zaterdag 10 januari 2015

U mag zich uitkleden

U mag zich uitkleden  - de u mag-ziekte


Erwin Wijman attendeert ons op een vervelende taalgewoonte die m.n. in de hulpverlening veel te constateren is.

Die nieuwe oncontroleerbare natuur strekt zich ver uit, ook in hoe wij mensen elkaar bejegenen, zoals met het schijnbaar onuitroeibare ge-u-mag overal, in ziekenhuis, supermarkt, bij de kapper, dokter. 

"U mag meekomen naar de wastafel", "U mag daar gaan zitten", "U mag zich uitkleden". Bij de sekswerker: "U mag een condoom omdoen."
Mag? Ik móét een condoom om. De mag-ziekte is door de mens gecreëerd. Besmettelijker dan ebola. Het mag-virus wordt mond-tot-mond overgebracht en is dus ook mond-tot-mond te stoppen. Dat 'mag' is namelijk autoritair, betuttelend en infantiliserend. Zelfs een geblaft 'ga daar zitten' klinkt vriendelijker dan 'u mag daar gaan zitten'.

Machtsmisbruik

Het 'mag' is bevel en valse nederigheid tegelijk. Het komt voort uit gêne over het commanderen. Maar het klinkt daardoor des te arroganter. Mag is een verbetering van moet, denken kapster, dokter, zuster en hoer, maar het is in feite een verslechtering. Sterker: moet is beleefder dan mag. Mag is koude afstandelijkheid. Mag is macht. 'U mag daar plaatsnemen' is verbaal machtsmisbruik.
Bestrijd dit ellendige nieuwe-natuurverschijnsel, deze tweede natuur. U mag vandaag al beginnen.

Van journalist en schrijver Erwin Wijman verscheen bij Uitgeverij Haystack onder andere het boek De verkoopmaffia. Waarom aardig zijn beter verkoopt. Zie zijn fonkelnieuwe website en volg @erwinwijman op Twitter.