Maar om de drie regels begon hij zijn zin met:
"Het kan toch niet zo zijn dat...."
Dat is irritant! Je hoort het erg veel, vooral bij politici en woordvoerders. Het drukt een soort stoerheid uit, een overtuiging dat het zo is en niet anders. Het laat geen ruimte voor tegenspraak. En daarom is dat erg vervelend, vooral als de spreker het zinnetje vaker in de mond neemt.
Via Google kwam ik bij de site Irritaal terecht. Daarop staat te lezen:
Deze drogreden is een geliefd instrument van vele politici, want het is suggestief en komt over als een waarheid. Een voorbeeld: ‘Het kan toch niet zo zijn dat een buschauffeur niet meer veilig is op zijn werk?’ De politicus wil dat een buschauffeur veilig is op zijn werk, dus het tegenovergestelde kan volgens hem niet. Dat is echter wel de praktijk, sommige buschauffeurs zijn niet meer veilig.
Deze uitspraak wordt populistisch met de toevoeging in dit land: ‘Het kan toch niet zo zijn dat je in dit land verplicht bent om altijd je identiteitsbewijs bij je te hebben?’ Dat impliceert dat alle andere landen een dicatoriaal regime hebben waar de geheime politie over je schouder meekijkt. Of: ‘Het kan toch niet zo zijn dat in dit land bolletjesslikkers de grens overkomen?’ Alle andere landen lijken dan bananenrepublieken waar criminaliteit hoogtij viert.
Het kan toch niet zo zijn dat is meer dan een impliciete vraag om bevestiging van de toehoorder (,toch?), het is ook het manipuleren van de toehoorder en daar ben ik geheel niet van gediend.
Het kan toch niet zo zijn dat het kan toch niet zo zijn dat minder dan een 9 op de irrischaal verdient?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten