Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

donderdag 10 mei 2012

Over het Kunduz- en Bami-akkoord

TAAL EN POLITIEK

De benaming Kunduz-akkoord is helemaal fout. Jan-Kees de Jager heeft het zelf gezegd. Kunduz wordt geassocieerd met ellende, met bermbommen en body bags.
Voortaan liever het Lente-akkoord of het Oranje-akkoord (rond Koninginnedag), aldus de minister. Die benamingen klinken een stuk prettiger. Wat mij betreft een stuk niksiger.Spindoctor Jack de Vries bedacht voor Henk Bleker de populaire slogan: Eerlijk, helder, Bleker. Veel critici associĆ«ren deze slagzin met Heineken (HHH- Heerlijk Helder Heineken). Met bierdrinkers wil je niet gelinkt worden. En dat Eerlijk: Bleker wordt met alles geassocieerd, behalve met eerlijk. Dat zal hem blijven achtervolgen. Een slechte slogan blijft men oprakelen als de stekkerdoos van Sap.Met weemoed denk ik terug aan het Bami-akkoord. Dat is nog eens een leuke naam voor een belangrijk akkoord! Hoe zat dat?

Er zijn wel meer onverwachte locaties voor politiekhistorische akkoorden geweest. Het huis van toenmalig CDA-minister van Sociale Zaken Bert de Vries in Bergschenhoek bijvoorbeeld. Coalitiepartners CDA en PvdA kwamen daar in 1993 bij een afhaalmaaltijd nasi tot een moeizaam akkoord over de hervorming van de WAO, en redden zo het kabinet van een vroegtijdig einde. Sindsdien wordt gesproken over het bami-akkoord. Dat hadden de kinderen van De Vries namelijk oorspronkelijk moeten afhalen in plaats van de uiteindelijke nasi


                                    Akkoord-voedselGeen opmerkingen:

Een reactie posten