Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

maandag 1 oktober 2012

Mieterse zaterdagavonden!


Trakteer uw televisiebezoek. Een typisch jaren '50-woord. Nu nodig ik mijn zwager een keer uit om samen bij mij naar een voetbalwedstrijd te kijken. Maar dat noem ik geen televisiebezoek.
Toen er in de jaren '50 (in 1951 voor het eerst uitzendingen) nog maar heel weinig mensen een televisie hadden, was televisie kijken een luxe. De familie mocht ervan meeprofiteren, dan werden ze uitgenodigd om op zaterdagavond samen naar het technische wonder te kijken. In het begin was er nog maar 1 net, dus geen keus. (Dit voor de jonge lezertjes) De trotse bezitters haalden lekkere hapjes in huis om in gezamenlijkheid naar de uitzendingen te kijken. Maakte niet uit wat er op te zien was, ook het testbeeld was interessant.
Ikzelf ging bij een gezin op bezoek, bijna een kilometer verderop. Want daar hadden ze televisie! Voor een stuiver (5 cents) mocht je woensdagmiddag met nog 20 andere kinderen naar Pipo de Clown kijken. 


Uit dezelfde jaren stamt bovenstaande advertentie. Een grote tieneramateuravond, in een zaaltje.
Wat was een tieneramateuravond? Zouden we nu niet meer zeggen. 
Wel eens gehoord van Idols of The Voice of Holland? Zoiets was het, een talentenjacht voor amateurs, voor tieners, ook wel teenagers genoemd. Meisjes in petticoats en getoupeerd haar en opgeschoten jongens met vetkuiven en puntschoenen. Jaren '50 en '60, mieterse tijden!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten