Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

woensdag 10 april 2013

Over België en Vlaamse woorden


De Nederlandse Teletekst-dienst van de NOS heeft het in de kop hierboven over 'in extremis'. Dat is opvallend want het is een Belgische/Vlaamse uitdrukking. Het betekent zoiets als op het nippertje. Sommigen hebben het over 'op het laatste nippertje', maar dat is overdreven dubbelop.

België ligt om de hoek, je moet er vaak doorheen als je naar een mooi land wilt. Je kunt er heerlijk eten en als je van bier houdt kom je in een snoepwinkel.
Maar België is ook een rommelig land. Ze doen maar wat, zo bleek me onlangs, rijdend over 's lands wegen. De Belgische badplaatsen zijn onbegrijpelijk lelijk.
Brugge en Gent zijn daarentegen onbegrijpelijk mooi.
Veel Nederlandse Kamerleden willen van de Benelux af: wat moeten we met die Belgen?
Bij DWDD smullen ze regelmatig van het sappige Vlaams van een kale conferencier, een hoofdredacteur van een Nederlandse kwaliteitskrant en een Vlaamse francofiel die in smeuïg Vlaams de cultuur duidt.
België is eigenlijk mooi, maar lelijk, als Brel. Het raakt je met afkeer.

Maar goed, ik vind dat 'in extremis' niet zo passen. We hoeven toch die typische Vlaamse uitdrukkingen niet over te nemen. Behalve een grappig effect dient het nergens toe.
Je zegt toch ook niet: "Mijn dochter woont op kot in Leiden", klinkt niet zo chic. Gewoon op kamers, ze zit op Minerva, dat kind, is al erg genoeg.

Voor wie nog wil genieten van het Vlaamse Koeterwaals, kijk hieronder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten