Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

zaterdag 10 januari 2015

U mag zich uitkleden

U mag zich uitkleden  - de u mag-ziekte


Erwin Wijman attendeert ons op een vervelende taalgewoonte die m.n. in de hulpverlening veel te constateren is.

Die nieuwe oncontroleerbare natuur strekt zich ver uit, ook in hoe wij mensen elkaar bejegenen, zoals met het schijnbaar onuitroeibare ge-u-mag overal, in ziekenhuis, supermarkt, bij de kapper, dokter. 

"U mag meekomen naar de wastafel", "U mag daar gaan zitten", "U mag zich uitkleden". Bij de sekswerker: "U mag een condoom omdoen."
Mag? Ik móét een condoom om. De mag-ziekte is door de mens gecreëerd. Besmettelijker dan ebola. Het mag-virus wordt mond-tot-mond overgebracht en is dus ook mond-tot-mond te stoppen. Dat 'mag' is namelijk autoritair, betuttelend en infantiliserend. Zelfs een geblaft 'ga daar zitten' klinkt vriendelijker dan 'u mag daar gaan zitten'.

Machtsmisbruik

Het 'mag' is bevel en valse nederigheid tegelijk. Het komt voort uit gêne over het commanderen. Maar het klinkt daardoor des te arroganter. Mag is een verbetering van moet, denken kapster, dokter, zuster en hoer, maar het is in feite een verslechtering. Sterker: moet is beleefder dan mag. Mag is koude afstandelijkheid. Mag is macht. 'U mag daar plaatsnemen' is verbaal machtsmisbruik.
Bestrijd dit ellendige nieuwe-natuurverschijnsel, deze tweede natuur. U mag vandaag al beginnen.

Van journalist en schrijver Erwin Wijman verscheen bij Uitgeverij Haystack onder andere het boek De verkoopmaffia. Waarom aardig zijn beter verkoopt. Zie zijn fonkelnieuwe website en volg @erwinwijman op Twitter.

1 opmerking:

  1. Over "zorgtaal" gesproken, deze komt uit het ziekenhuis.
    Zuster tegen patient: "Zo mijnheer [naam patient], we gaan douchen."
    Is natuurlijk wel een stuk gezelliger.

    BeantwoordenVerwijderen