Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

woensdag 12 oktober 2011

Spellingsanarchie moet worden aangepakt!

         


Hoe heb ik het nu, waarde lezer? Een taalorganisatie die uitdrukkelijk stelt dat de slechte spelling van o.a.  de d's en t's maatschappelijk onverantwoord is. Ik kan het bijna niet geloven.

(Onze Taal meldt:)*

>>De Nederlandse Taalunie, de organisatie die namens de Nederlandse en Vlaamse overheid onder andere de officiële spelling regelt, heeft een rapport uitgebracht over de vraag of het waar is dat de jeugd steeds slechter spelt. Taalschrift, het elektronische tijdschrift van de Taalunie, besteedt aandacht aan de problematiek in een 'reportage', of eigenlijk een interview, met Taalunie-medewerker Rik Schutz.
Volgens Schutz moet er in het onderwijs veel aandacht komen voor goed spellingonderwijs: "Maatschappelijk gezien kunnen we het ons niet veroorloven te zeggen: dt-fouten, jammer, maar er is nu eenmaal niets aan te doen. Dat zet de deur open voor spellinganarchie. We mogen als samenleving best eisen dat mensen correct spellen. Onderwijs moet aanleren wat juist en niet juist is."<<

* meldt:)  Een dubbelepunt, gevolgd door een haakje, is heel gevaarlijk: die jeugd van tegenwoordig denkt algauw dat het een smiley is!

Als docent Nederlands heb ik meer dan 3 decennia meegemaakt dat de spelling steeds onbelangrijker werd gevonden. Met de belabberde werkwoordspelling (of werkwoordsspelling) als boegbeeld van de ellende. Ik voelde me tot vandaag een roepende in de woestijn. Ik trainde mijn studenten het kofschip tot ze het de neus uitkwam en elke spellingzondaar kon en kan rekenen op een correctie, een korte instructie en mijn misprijzend gezicht. Plus menig zucht.

Hoe vaak schreef ik met mijn krijtje op het schoolbord:

Ik denk niet dat mijn zus zich dit jaar al verloof.     (t/d/dt ?)

Ik mag hopen dat u hier niet twijfel.
Ook ik heb heel vroeger moeten leren schrijven hoe je feeerieke iluminasies speld !
2 opmerkingen:

  1. Ik ben het hier volkomen mee eens. Het zijn niet alleen de dt-fouten, maar ook het "hun en zijn" en het groter als, waar ik mij mateloos aan stoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voorbeeldje nog:
    Hun waren eigenlijk veel beter als die Zweden.

    (Oranje verliest van Zweden)

    BeantwoordenVerwijderen