Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

vrijdag 30 oktober 2009

Gezocht

Uit eigen keuken:
Dat is muggen boven laag water zoeken.


Kijk bij Reactie nr. 3 voor een verklaring van de uitdrukking.

3 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad makkelijker om muggen boven laag water te zoeken dan spijkers op laag water.
    Ik vraag me af of er ooit iemand is geweest die een spijker op laag water zag (drijven), wanneer dat wel het geval zou zijn is het maar goed dat er geen agent met blaaspijpje aanwezig was.
    Henk Deerenberg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Frans (beheerder)31 oktober 2009 om 09:54

    Zeg Henk, heb je echt nog nooit een spijker op laag water zien drijven? Bij ons hierin Enschede zie je dat heel vaak. Dan komen de Twentse muggen aanvliegen en die pikken die spijkers er zo uit. Raar gezicht, meest vreemde verschijnsel hier na de witte wieven in de venen hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Frans (beheerder)4 november 2009 om 04:00

    Ik vond het volgende bij Onze Taal:
    Waar komt de zegswijze spijkers op laag water zoeken vandaan?

    Spijkers op laag water zoeken betekent 'vitten', 'zeuren', 'ongegronde of gezochte aanmerkingen maken over kleinigheden' en ook wel 'uitvluchten proberen te zoeken door pietluttigheden aan te voeren'.

    Op laag water betekent in deze zegswijze 'bij laag water', 'als het eb is'. Riemer Reinsma schrijft in het Onze Taal Taalcahier Gezegden het volgende: "Spijkers op laag water zoeken was vroeger een activiteit van het personeel op de oude scheepswerven. De uitdrukking herinnert aan de oude scheepsbouw, in de tijd dat spijkers een grotere waarde vertegenwoordigden dan nu. Wanneer het laag water was, lieten de eigenaren van scheepswerven hun arbeiders de gevallen spijkers oprapen."

    De betekenisverandering van deze zegswijze is verlopen van 'speuren naar spijkers' via 'naar kleinigheden zoeken die bijna niet te vinden zijn' naar de huidige betekenissen.

    BeantwoordenVerwijderen