Bezoekersteller

De laatste 5 artikelen

donderdag 24 november 2011

Het wemelt hier van de iconenMijn persoonlijke woordenboek zegt: Een icoon is iemand waarover een Nederlandse musical gemaakt wordt. Voorbeeld: Toon Hermans, Ramses Shaffy, Hazes, Brood.

Het valt mij op dat in de media sprake is van een icoon-inflatie. Iemand die zijn kop nauwelijks boven het maaiveld heeft gestoken, omdat hij bijv. een aardig potje kon voetballen, wordt algauw een icoon genoemd. Een beetje voetbalclub heeft zijn eigen iconen.

Voor mij zijn de echte iconen mensen als Mandela, moeder Theresa, Martin Luther King, Churchill, Kennedy, Pele,Beckenbauer, Maradonna, Cruijff, Bob Dylan, Elvis Presley, Coppi en Bartali, Mercks, Rod Laver, Bjorn Borg, Boris Becker, Steffi Graf, Bach, Mozart, maar geen Frans Bauer en Jantje Smit.

Het is lastig af te bakenen wie een echte icoon is en wie nep. Elk land, elke kunstsoort, elke sport, elke kerk, elke maatschappij heeft zijn eigen iconen. Daar heeft een mens behoefte aan.

Waren Lenin, Stalin en Hitler ook iconen? Gaat het om prestaties, invloed, moreel gezag, geliefd zijn? Iconen zijn eigen gemaakte goden. De tijd maakt duidelijk wie de blijvertjes zijn. Over wie dikke biografieën verschijnen, dvd-boxen en studies, over wie de geboorte- of stertedag herdacht wordt.

Mijn eerste echte kennismaking met het fenomeen icoon was het bekijken van de (cult)film ‘Andrej Roebljov’ van de regisseur Andrej Tarkovski die gaat over het leven van een iconenschilderende Russische monnik. Een schitterende spektakelfilm uit 1966 in zwart-wit. De oorspronkelijke iconen hebben een religieuze achtergrond: Christus, Maria, de heiligen.

Wat ik wil zeggen is dit: ik zie in Nederland een trend om te pas en te onpas bekende personen een icoon te noemen. Het gaat er in Nederland van wemelen, van de iconen. Straks gaat Ivo Niehe zichzelf ook al een icoon noemen. Dan zijn we ver heen. Laten we een halt toeroepen aan de icoon-inflatie. En populair zijn niet verwarren met heiligheid. Zet de iconengenerator in Hilversum en Aalsmeer maar even stil. Over 25 jaar praten we verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten